15 Ocak 2013 Salı

Thorin Meşekalkan/ Thorin Oakenshield


The Hobbit: An Unexpected Journey ile ilgili bir yazı yazma niyetim vardı. Ancak söylenecek o kadar çok şey var ki, onu ileri bir zamana saklıyorum.
Öncelikle bir karakter incelemesi yapmak istedim. Meşhur Thorin Meşekalkan, kitabın en sevilmeyeni filmde ise neden sevdik şimdi biz bunu diye şaşırdığımız bir karakter.

Kitapta neden mi sevmedim; fazla ukala, fazla bencil ve bildiğin uyuz bir cüce olduğu için
Filmde neden mi sevdim; sesi çok güzel, beklediğimden genç çıktı, ekstra doz karizmatik bir karaktere dönüştürüldü.

Thorin Meşekalkan 3. çağda Erebor'da doğdu. Ejderha Smaug gelene kadar mutlu mesut yaşarlarken, dedesi malum savaşta ölüyor babası gözüne aldığı darbeyle kör kalıyor ve savaş sonrası kayboluyor. Derken prensimiz kral oluveriyor. Lakin bir vatanı olmadığı için gezgin olarak yaşıyor. Thorin uzun yıllar boyunca tek şey düşündü: Erebor'u geri almak. Bunun hayaliyle yaşadı, bu arzu onu hırçınlaştırdı( Hobbit'in kitabında bu durum oldukça açık olarak okuyucuya sunuluyor). Hayaline ortak olan cücelerle birlikte bir maceraya girişti.

Hikayenin bundan sonrası filmlerde izleyeceğimiz macera. Çok fazla spoiler vermek istemiyorum.

Şimdi de Peter Jackson'ın gözünden Thorin'e bakalım. Thorin'i Richard Armitage canlandırıyor. Kendisi Peter Jakson'ın ilk tercihi imiş.Yönetmenimizin BBC aktörlerine karşı bir zaafı var. Richard Armitage esasında sık sık kaliteli BBC yapımlarında yer alan bir aktör.( Martin Freeman, Benedict Cumberbatch de BBC aktörleri.) Aynı zamanda çok sıkı bir Tolkien fanı. Şöyle bir şey demiş konuyla ilgili:

"I do it by always staying with the novel. I am one of those readers that read that book as a child, read it as an adult, one of the fans that doesn't want to see this character ruined by some actor who thinks he knows better than Tolkien. I had the book with me through filming, if I ever got lost I was always back at the book, it was the only way I could honour the character."

Yani özet olarak karakteri canlandırırken kitaptaki tasvire olabildiğince sadık kalmaya çalıştım, fanların Thorin'i kafalarında canlandırdıkları şekilde yansıtmaya çalıştım diyor. Film çekimleri boyunca hem Hobbit kitabını hem de Silmarillion ve Bitmemiş Öyküleri tekrar tekrar okumuş. Richard Armitage'ın Tolkien fanlığı ile ilgili bir de güzel video var. Bütün ekibe aynı soru soruluyor. Peter Jackson da dahil olmak üzere soruyu geçiştirirken Richard Armitage Silmarillion'dan Nauglamir'in hikayesini anlatıveriyor. İzlemek isteyenler tık tık.



Thorin Meşekalkan olmak kolay değil tabi. Bu işlem tam tamına 4 saat sürüyormuş. Hergün yapıldığı düşünüldüğünde baya bir sabır gerektirdiği kesin.



Aktör 188 cm boyunda olduğu için, Gandalf ile olan sahnelerinde Gandalf karakteri için 2 metre 10cm boyunda bir dublör kullanılmış. Aynı zamanda cüceleri oynayan oyuncuların 140cm boyunda dublörleri varmış.




Silikon kulak ve burun protezi kullanılmış. Takma sakal kullanılacakmış ancak aktör sakallarını uzatmayı tercih etmiş.





Cücelerin daha iri durması için kıyafetlerin içine ek malzemeler konulmuş. Bombur ise hava yastığı şeklindeki malzemelerle her gün şişiriliyormuş :)





Meşhur Misty Mountains şarkısı bizzat Richard Armitage tarafından söylenmiş. Diğer cüceler de koro olarak ona eşlik etmişler.




Lego Thorin ve gerçek Thorin






Oscar adayı Makyaj sanatçısı ve Thorin Meşekalkan






Ve başroller ile Peter Jackson bir arada.





Şimdilerde Thorin Meşekalkan "Majestic Thorin" tag'iyle bir internet efsanesine dönüşmüş durumda. Sonraki iki film ile birlikte iyice hafızalara kazınacak anlaşılan.





1 yorum: