15 Ocak 2013 Salı

Müzekart Rezaleti

Nedir Müzekart? Özellikle öğrenciler için tarihi yerlere girişte kolaylıklar sağlayan, gezmeye, görmeye ve öğrenmeye teşvik için çıkarılan bir kart. En azından eskiden öyleydi.

Peki yapılan yeni düzenlemelerle ne haline dönüştü? üsttekiler ne düşünmeye başladılar bu kartla ilgili? Bence aynen şöyle: " Bizim müzelerimiz birer ticarethane, ancak bir kere girebilirsin bu kartla. Eğer birden fazla kez girmek istiyorsan git müzekart plus al. Hem onunla çay kahvede promosyon da yapıyoruz."



Bir müzeye birden fazla kim girmek isteyebilir bir düşünelim:
- Araştırma yapan öğrenciler: Adı üstünde öğrenci bunlar. Zar zor yetiştiriyor harçlığını çoğu. Ama sen ne diyorsun gitme müzeye falan. Bir kere yeter, bahçesinde oturup not falan alma çok kalabalık oluyor ona göre.
- Tarihi mekanları 1 seferde gezmeyi asla  başaramayanlar: Bunlardan biri de benim. Misal İstanbul Arkeoloji Müzesi. Bayılıyorum ben oraya. Her sene en az 3 kere giderim. Bahçesinde otururum, fotoğraf çekerim. Ve baştan sona dolaşırım.
- Arkadaşına/ akrabasına eşlik edecek olanlar: ikamet ettiği şehre tanıdığı gelenler mutlaka müze gezdirme isteyecektir. Bu zavallılar tanıdıklarına ne çeşit bir açıklamada bulunacaklar acaba?


Kısaca Müzekart'a getirilen yeni uygulama insanları tarihten soğutmaya yönelik bir saçmalıktır. Bir ulusa ait olan değerler, bir takım şahısların zevkine göre şekillenmemelidir. Girmenin, gezmenin ve bunu özgürce yapmanın önüne engeller konmamalıdır. Bu uygulama ilk çıktığında çoğu insanın takdirini kazanmıştı. Ama görülüyor ki takdir değil ayıplama istiyor bazı şahıslar. Ticari kaygılardan en uzak olması gereken yerlerden biri böyle bir rezillikle anılacak maalesef.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder