5 Şubat 2013 Salı

İstanbul'da Çekilen Filmler

Son zamanlarda bir furya almış başını gidiyor. Art arda İstanbul'da Hollywood filmleri çekilmeye başlandı. Ben bunu hem İstanbul'un kendine has tarihi dokusuna hem de mekan olarak ucuza kapatılmasına bağlıyorum. Zira başka hangi ülke tarihi eserlerinin üzerinde motorsikletle yapılan bir çekimi kabul eder ki?


SKYFALL
Motorsiklet demişken ilk filmimiz, son James Bond filmi olan Skyfall. Skyfall'da filmin yaklaşık 15-20 dakikası İstanbul ve Adana'da geçiyor. İşin komik kısmı motorsikletle olan bir kovalamaca sahnesi kapalıçarşı'nın çatısında başlıyor ve Adana'da bitiyor. Evet Adana!



Hatırlarsanız Time dergisi en iyi figuran olarak Skyfall filmindeki bu Adanalı teyzeyi seçmişti.



Ve filmin oyuncuları Çırağan Sarayı'nda.





ARGO
Diğer film, Oscar adayı Argo. Görünüşte küçük bir bölümü İstanbul'da geçiyor. Ben Affleck'in oynadığı karakter İran vizesi almak için Türkiye'ye uğruyor ve bu sırada Ayasofya'da bir arkadaşıyla görüşüyor. Ama görünmeyen yüzü de var bu işin. Filmde İran olarak gösterilen sokakların hepsi İstanbul'a ait. Karaköy, Eminönü ve daha nicesi. Tabelalar değişmiş ama İstanbulluların tanımamasına imkan yok.

Ben Affleck Eminönü'nde

 Ben Affleck Ayasofya'da


TAKEN 2
Liam Neeson'ın başrolünde olduğu Taken 2'de İstanbul'da çekilen filmlerden. Henüz izleme fırsatım olmadı. Ancak bilgilere bakılırsa film Balat, Kadıköy ve Haydarpaşa'da çekilmiş. Taken 1'de kızı kaçırılan karakterin bu sefer İstanbul'da tatil yapan karısı kaçırılıyor. Ve başlıyor kovalamaca.

Filmin afişinde İstanbul manzarası var.

İstanbul'un çatıları Hollywood tarafından çok seviliyor :)

Galata Kulesi manzarası eşliğinde


TWO FACES OF JANUARY
Ve son film de henüz vizyona gireyen Two Faces of January. Yine bir kaçak hikayesi. Yunanistn ve Türkiye'yi kapsıyor. Film aynı adlı bir romandan uyarlama. 2013 Aralık gibi vizyona girmesi bekleniyor. Başrollerinde Yüzüklerin Efendisi'nde Aragorn rolü ile tanıdığımız Viggo Mortensen ile Spiderman'den tanıdığımız Kristen Dunst var.

Kapalıçarşı çekimlerinden bir kare.

Filmin başrol oyuncusu Viggo Mortensen film çekimleri sırasında hiçbir Beşiktaş maçını kaçırmamış. Sık sık İnönü Stadyumu'nda görüntülenmiş. Bu foto da onlardan biri.

Gol olunca sevinen Viggo Mortensen

2011 yılındaki gelişinde dansözler ile göbek atan Kirsten Dunst bu sefer pek görüntü vermemiş basına.

8 yorum:

  1. Türkiye Skyfall'a uğurlu geldi. Seri içindeki en çok gişe yapan film oldu sanırım. Öyle deniliyordu.
    Argo'nun küçük bir bölümünde Kapalıçarşı'yı da görüyoruz ama ilk başta anlamadım. Şöyle bir durup tartışma olunca çaktım. Baya bir değişikti. Renklerle falanda oynamışlar.
    İstanbul'da en çok eğlenen Viggo Mortensen oldu. Beşiktaş taraflarıyla neredeyse kanka boyutuna geldi. Umarım o filmde Türkiye hakkıyla gösterilir.
    Kirsten Dunst'da yanlış hatırlamıyorsam Cannes'dan ödül alıp gelmişti. Bizim basınada Cannes Film Festivali en iyi kadın oyuncu ödülü alan Kirsten Dunst bunu göbek atarak kutladı başlıklarına neden olmuştu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Skyfall gerçekten fazla gişe yaptı.Ama ben pek sevmedim filmi. Türkiye'li bölümleri zaten burası neresiydi, aa orayı biliyorum demekle geçti :)

      Argo'da kapalıçarşı İran'ın kapalıçarşısıymış gibi gösterilmiş. Tahtakale civarını görür görmez tanıdım. Hatta kaçakların kaldığı Kanada elçilik binası için de İstanbul'dan bir bina kullanılmış. Enteresandı yani :)

      Viggo Mortensen hep halkın içine karışmayı severmiş. Şehirlerin ancak böyle tanınabileceğini düşünüyormuş. Filmiyle ilgili herhangi bir fikrim yok henüz. Yunanistan'da çekilen sahnelerin fotoğrafları yayınlanmış. Ama Türkiye'de burada da yayınladığım gibi bir kaç amatör kare var.

      Evet geçen sene gelmişti Kirsten ve Nurgül Yeşilçay'ın da olduğu bir konferansa katılmıştı. Hatta orada Nurgül Yeşilçay'a ufak bir laf sokmuştu :)

      Sil
    2. Nurgül Yeşilçay olayını hatırlayamadım. Araştırayım bi :D

      Kirsten Dunst Yunanistan'dan sürekli sevgilisiyle çekindiği resimleri paylaşıp durmuştu. Sayesinde gezmiş kadar olduk.

      Biraz buradan da paylaşılsa nasıl olduğunu görürüz artık. Viggo Mortensen film tanıtımlarında Türkiye'den, beşiktaş ve taraflardan, misafirliğimiz bahsederse fena olmaz :)

      Sil
    3. Nurgül Yeşilçay Cannes'da ödülü alacağından ama son anda başkasına verildiğinden bahsediyordu hatırladığım kadarıyla ve Kirsten Dunst "benimki otelde kasada duruyor istersen vereyim bir foto çektir" dedi, Nurgül Yeşilçay da ben kendim kazanırım dedi bunun üzerine :)

      Film tanıtımlarında Türkiye'den bahsetmesi filmin içinde Türkiye'nin ne kadar geçtiği ile de alakalı. Yakında göreceğiz, filme dair pek fikrim yok :)

      Sil
    4. Resmen gel bana laf sok demiş yani.

      Teşekkürler :)

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Arap baharı öncesinde nasıl ki Amerikan filmleri Afganistan Irak Libya temalıysa herhalde 3 yıla kalmadan bir Türk baharı yaşatacaklar bizlere.

    edit: İmlâ sebebiyle önceki mesaj silinmiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklı olabilirsiniz. Bir de Türkiye'ye mini Hollywood kurulacağı konuşuluyor. Ucuz etin yahnisi misali.

      Sil