16 Aralık 2013 Pazartesi

The Desolation of Smaug Eleştirisi


Sonunda izledim.Cuma günü izledim aslında ama biraz süre geçsin sindireyim istedim. 2. izleyişimden sonra yazayım diyordum ama o kadar da dayanamam sanırım.

Yazacaklarım spoiler içeriyor eğer ki izlemediyseniz okumayın derim. İzlediyseniz gelin siz de fikirlerinizi  söyleyin.Konuşalım, tartışalım.



-Öncelikle efektlerin muazzamlığı ile başlayayım. Çok fazla önyargım olan bir konuydu. Bilgisayar oyunu gibi bir film kesinlikle gerçekçiliğini kaybediyor. Ve kendinizi Ortadünya'da hissedemiyorsunuz. Ama öyle bir şey hissetmedim. Yine de itiraf etmek gerekirse The Lord of the Rings'teki kadar gerçekçi değil ama tatmin edici.

- Efekt deyince söz Smaug'a geliyor. Nasıl şahane olmuş öyle. Fragmanda görüp olmamış bu dediğim Smaug konusunda Peter Jackson harikalar yaratmış. 


-Thorin sen benim bebeğimsin. İnatçısın, uyuzsun ama on numarasın. Bir de şarkı söyleseydin iyiydi. Göl kasabasında kar yağarken ki konuşması çok hoştu. Throni Meşekalkan incelemem için tık tık 


- Bir diğer önyargım Legolas idi. Sen ne güzel dövüştün öyle. Sadece ok atmada değil birebir dövüşte de şahaneymişsin. Hepsi çok incelikle tasarlanmış sahnelerdi. Baya çalışılmış bu belliydi. Dolayısıyla hikayede olmayan Legolas gözüme batmadı. Hatta şöyle söyleyeyim. Bildiğiniz üzere cüceler biraz hantal, dövüş sahneleri genelde bir orcun üzerine3-5 cücenin abanmasıyla oluyor. Ama işin içine elfler girince dövüş sahneleri inanılmaz zevk veriyor. Elfler sevilmez mi yahu :)


-Ah Thranduil ah. Bundan yaklaşık 1 sene önce Thranduil Legolas'ın tahtını sallar demiştim. Yanılmışm mıyım? Thranduil her tarafından karizma akan bir elf değil mi? Elfler dark side'a kayınca aynen böyle bir şey oluyor işte. Yalnız keşke daha çok görebilseydik onu. 3. filmde artık. Thranduil incelemem için tık tık.

- Tauriel'e gelelim. Evet Tauriel Legolas'a eşlik ederken şahane. Orcların hakkında güzelce geldiler. Peki ya Kili ile gereksiz yakınlaşmasının amacı neydi. Hep korktuğum şeydi ve oldu. Filmde bir de dişi elf olacağını öğrenince maalesef cücelerden birine yamayacaklarını düşünmüştüm. Çok gereksiz bir hamle umarım daha fazla saçmalanmaz bu konuda.

-Tauriel Kili'yi iyileştirirken elleri birbirine dokunduğu anda bir şey dikkatimi çekti. Neden Kili'nin eli cüce eli değil de normal insan eli gibi?

-Bard the Bowman ve yaşadğı göl kasabasının atmosferini çok sevdim. Bard 3. filmin kilit isimlerinden olacak hiç şüphesiz.


-Dol Guldur sahneleri heyecanın dozunu artıran bölümlerdi.

-Tüm bunlar içinde müzikler en zayıf halkaydı. Ah LOTR'in müziklerini mumla arar olduk. Heyecanlı sahnelerde arkadan öyle bir müzik gelmeli ki iyice gaza gelmeli insan ama yok yok yok. İlk filmde Misty Mountains vardı, hiç olmazsa onunla avunuyorduk. Bunda o da yok. Bir kaç sahnede kullanılmalıydı bence. Hiç kullanılmamış olması şaşırtıcı.

- End Credit şarkısına da bayılmadım maalesef. Evet fena değil ama eterince gaza getirmiyor yine diğer müzikler gibi. Dinlemek isteyenler için video aşağıda...



Tüm bunların neticesinde Ortadünya manyağı iseniz bu film sizi her anlamda tatmin eder. Çünkü tekrar o dünyada olmak, 3 saatliğine de olsa fazlasıyla mutlu ediyor insanı. Eksiklikleri ve eklemeleri olan bir film ama kesinlikle hayal kırıklığı yaşamıyorsunuz. Çok saçma yorumlar yapılıyor. Smaug ile Bilbo'nun konuşmalarını eleştirenler, Throin neden Aragorn gibi değil diyenler, Thorin neden Aragorn'a benzemeye çalışıyor diyenler, Legolas neden var, cüceleri sevmeyenler, daha çok cüce olsun diyenler... Her insanı memnun etmek mümkün değil. Ben filmin daha iyisinin olamayacağını düşünüyorum. 3'e bölünmeseydi daha güzel olurdu bu kesin ama 3ê bölünmüş haliyle fazlasıyla olmuş bu film. 10/9'luk kesinlikle ama gittim IMDB'de 10/10 verdim Ortadünya hatrına :) 

3 yorum:

  1. Ben filmi sevdim. soluksuz izledim. legolas'ı özlemişim beni rahatsız etmedi onun sahneleri. kili'ye de bayılıyorum. o yüzden elfle aşık olmasında bir sorun yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kili ile tauriel'e karşı biraz önyargılıyım :/

      Sil
  2. müzik konusunu bu yazıyı okuyana kadar farketmedim ama dogru soylemıssın bı evenstar gıbı parca yoktu (bırsuru var mukemmel)

    gorsel efektler 1-2 sahne harıc mukemmel o da eriyik altınların akısı. bır sahnede gercek kamera degıl tamamen dıjıtal yapılmıs yerler vardı cok bellı ettı kendını bu cucelerı kovalıyor akan altınlar kamera odagı falan. bırde cuce heykelının patlayısı cok hosuma gıtmedı. tabı erımıs altını oturup ıncelemedım ama dogal gozukmuyordu:P

    YanıtlaSil